Bach bloesem remedies
381
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-381,bridge-core-3.0.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Bach bloesem remedies

Emotionele ondersteuning via Bach bloesems

Als osteopate is mijn doelstelling – simpel gezegd- bewegingsverliezen oplossen. Het kan gaan over verminderde bewegingsmogelijkheid van gewrichten, wervels, organen, zenuwen, enz. Als deze ‘storende’ blokkades opgelost worden, kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam terug aangesproken worden. Zo heb ik invloed op vooral de lichamelijke problemen bij mijn patiënten. Vaak zit ook een verhaal achter dit lichaam en de bijhorende klachten. ’t Is te zeggen, er kunnen emoties of bepaalde gemoedstoestanden op een mens inwerken. Het gaat nochtans om heel menselijke gevoelens die door velen perfect normaal lijken, of bij hun karakter horen.

Enkele voorbeelden:

  • angst (bv om zich voor schut te zetten in het openbaar)
  • verdriet (bv om een verlies van een huisdier of persoon die maar niet verwerkt wordt)
  • teleurstelling (bv in zichzelf na een mislukt examen waardoor je de moed even verloren bent om verder te gaan)
  • twijfel (bv aan je eigen capaciteit)
  • overbezorgdheid (bv om je man die veel later dan normaal thuiskomt)
  • enz

Het leek mij als osteopate heel interessant dat – bij ondersteuning van die specifieke emoties mbv Bach bloesem remedies – ook bepaalde fysieke klachten verminderen, of zelfs verdwijnen. Vandaar ben ik mij gaan verdiepen in de remedies middels de erkende opleiding voor Bach bloesems in de Walnoot in Brasschaat.

Wat zijn Bach bloesem remedies?

Bach bloesem remedies zijn druppels gemaakt van wilde bloemen of bloesems van bomen. Ze werden ontdekt in de jaren ’30 door een Engelse arts Edward Bach. Hij was een gerenommeerd arts, homeopaat, immunoloog en bacterioloog. Hij zocht naar een manier om mensen te helpen hun ziektes te overwinnen in plaats van alleen maar hun symptomen te behandelen. Eén van de principes van de Bach bloesems Remedies is:

Iedereen weet dat dezelfde kwaal bij iedereen een andere uitwerking heeft. Precies die uitwerking moet worden behandeld, omdat die naar de werkelijk oorzaak voert.

- The Twelve Healers and Other Remedies, E.Bach

Dr Bach was er namelijk van overtuigd dat hoe je je voelt een rechtstreekse en sterke uitwerking kan hebben op je lichamelijke gezondheid. Zijn wens was dat mensen leren hun gezondheid onder controle te krijgen. Hij ontdekte 38 verschillende remedies die overeenstemmen met 38 verschillende gemoedstoestanden en emoties, zoals onzekerheid, angst, besluiteloosheid (zie inleiding voor meer vb). De Bach Bloesem Remedies werden en worden bereid door de bloemen of bloesems in water in de zon of op het vuur te laten rusten en dan terug uit het water te halen. Zo krijgt het water een bepaalde energetische lading afkomstig van de bloemen. Aan dit water wordt brandewijn toegevoegd en zo verkrijg je de moedertinctuur.

Bach bloesems &  klassieke geneeskunde?

Bach Bloesem Remedies zijn volledig risicoloos en kunnen zonder probleem gelijktijdig gebruikt worden met de klassieke medicatie. Ze kunnen in die zin bijkomend of complementair ondersteunen. Ze zijn immers bedoeld om je zo goed mogelijk in je vel te voelen. Onze emotionele toestand heeft invloed op ons afweersysteem en het vermogen van ons lichaam om gezond te blijven. Simpel gezegd, evenwichtige mensen worden niet zo vaak ziek als onevenwichtige mensen. Dus door met de remedies tegenwicht te bieden aan de negatieve emoties is je lichaam beter uitgerust om voor zichzelf te zorgen.

Rescue Remedy

Veel mensen kennen Bach Rescue Remedy druppels, te nemen in crisis- en noodsituaties bv een examen, operatie, ongeval,… Vaak bekend is ook de Rescue Cream, die verzachtend, pijnstillend en ontsmettend werkt bij bv insektenbeten, kneuzingen, brandwonden, snijwonden, jeuk, …

Hoe werkt een behandeling?

Consult

Om te vinden welke remedies bij jou passen kan je op gesprek komen bij een erkend Bach-consulent. Die luistert naar je verhaal en probeert specifieke gedragspatronen en onderliggende emoties te herkennen. Vaak is het nogal moeilijk om remedies voor jezelf te zoeken, want  je moet heel objectief naar jezelf kunnen kijken. Je bent jezelf ook al je hele leven gewend, en bepaalde gedragingen of emoties lijken zo normaal voor jou dat je er niet bij stilstaat. Na je verhaal stelt de consulent een aantal remedies voor en -heel belangrijk- legt uit waarom deze remedies volgens hem/haar bij jou passen. Aan het eind van het consult wordt jouw remedieflesje bereid, dat je direct kan meenemen. Een consult duurt tussen één uur en één uur kwart.

Hoe neem je de druppels in?

Minimum 4 x per dag druppel je 4 druppels uit het remedieflesje dat de consulent je meegeeft, op je tong. Zeker in het begin mag dat meer dan 4x per dag zijn, bijvoorbeeld bij spanning die je voelt opkomen of continue onrust. Probeer met je tong de druppelteller niet te raken, anders kan het water in het flesje slecht beginnen smaken, de Bach Bloesem Remedies blijven wel werkzaam. Het is aangeraden de remedies een continue periode in te nemen. Dus liefst geen dagen zonder remedies want bepaalde noodzakelijke evoluties zijn dan misschien nog niet volledig afgerond. Eén remedieflesje gaat maximum 3 weken mee. Tijdens een vervolgconsult wordt alles geëvalueerd en worden indien nodig remedies toegevoegd en/of weggelaten. De 1e x wordt vooral aan de buitenste schil van de ui gewerkt. Na verloop van tijd kan het zijn dat dieperliggende emoties aan de oppervlakte komen, en zo kan mooi en duurzaam werk geleverd worden.

Voor wie?

Bach Bloesem Remedies mogen gebruikt worden door iedereen. Want iedereen heeft menselijke gevoelens en kan ermee worstelen. Zowel baby’s, kinderen als volwassenen (ook zwangere vrouwen). Kinderen en baby’s reageren snel op de remedies omdat zij nog meer puur emotioneel en minder verstandelijk gericht zijn. Zelfs voor dieren en planten hebben de remedies al vaak hun nut bewezen.

We weten allemaal dat een hevige woede-uitbarsting of een schok door onverwacht slecht nieuws allerlei gevolgen kunnen hebben; als alledaagse zaken het lichaam al zo kunnen beïnvloeden, zal een langdurig conflict tussen ziel en lichaam dat op een nog veel serieuzere en meer diepgewortelde manier doen.

- Heal Thyself, E Bach

Meer info en afspraak?

Voor verdere inlichtingen, vragen en afspraken: 0494 30 58 38 of annelieslobeau@hotmail.com.

Bach consulente erkend door de Dr Edward Bach Foundation Engeland