Praktisch
70
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-70,bridge-core-3.0.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Praktisch

Steeds op afspraak

Behandelingen gebeuren telkens op afspraak op telefoonnummer 0494 30 58 38.

Duur

Een behandeling duurt meestal 45 min tot 1u.

Meebrengen?

Het is handig als u eventuele foto’s (RX, NMR, …) die u thuis hebt, mee kan brengen. Graag ook uw ID meenemen.

Voor baby’s mag flesvoeding meegenomen worden.

Prijs

De prijs van een behandeling bedraagt 55 euro. Het is mogelijk om cash, via QR-code of per overschrijving te betalen.

Na de behandeling krijgt u een attest mee voor de mutualiteit.

Indien u niet aanwezig kan op een behandeling, gelieve dan 24u vooraf te annuleren! Niet geannuleerde afspraken worden in rekening gebracht.

Terugbetaling

Hoeveel u terugkrijgt, hangt af van uw mutualiteit.

10€ per behandeling
max 5 per kalenderjaar

10€ per behandeling
max 5 per kalenderjaar

10€ per behandeling
max 6 per kalenderjaar

10€ per behandeling
max 10 per kalenderjaar

Hoe ziet een behandeling er uit?

Bij het eerste bezoek aan de osteopaat, stellen we een aantal vragen specifiek over uw klacht. Verder is ook de rest van uw algemene gezondheidstoestand (oa medische voorgeschiedenis) van belang.

Bijvoorbeeld: Indien u al 10 jaar lage rugpijn hebt, is het vanzelfsprekend dat wij uw klacht niet in 2 behandelingen van de baan krijgen.

Wij baseren ons op uw medische voorgeschiedenis en op het resultaat van de eerste behandeling(en) om een prognose te maken.

Het is zinvol de resultaten van voorgaande medische of paramedische onderzoeken (RX, CT, ganganalyse, zoolcorrecties,  …) mee te brengen.

Het is handig als we met uw identiteitskaart in de kaartlezer snel en handig uw gegevens in het computerprogramma kunnen inbrengen.

Inspectie wil zeggen dat we kijken. We kijken naar uw

 • houding
 • bewegingen
 • compensatiepatronen (bv arm anders omhoog heffen omdat je pijn hebt)
 • eventuele aanwezigheid van littekens, huidaandoeningen, …

Het helpt ons een beeld te vormen over

 • waar de grootste spanning zich bevindt
 • hoe het lichaam hierop antwoordt

Het gemakkelijkst gebeurt dit in ondergoed.

Er wordt nauwkeurig onderzocht  (in dit voorbeeld een schouderprobleem)

Specifieke klacht

 • wat juist de klacht is van de patiënt (bv pijn bij heffen arm)
 • waar het probleem zich situeert (bv welke structuur deze pijn uitlokt: ingeklemde schouderpees of ontsteking van het schoudergewricht, …)
 • welke de uitlokkende factoren zijn (bv heffen arm, naar buiten draaien arm, arm naar beneden trekken, lokale druk op de pees uitoefenen,…);

Totale lichaam

Op een algemener plan wordt ook de rest van het lichaam onderzocht om eventuele oorzaken (vaak op andere plaatsen dan waar de pijn of klacht zich manifesteert) te zoeken en in kaart te brengen

bv nek, schedel, borstkas, middenrif, longen, spijsverteringsorganen,… zijn structuren die een directe al dan niet indirecte maar duidelijke invloed kunnen uitoefenen op de schouder.

Wees niet verbaasd als de osteopate in de loop van de behandeling misschien meer tijd investeert in deze oorzakelijke zones en minder op de plaats waar u pijn hebt. Deze plaatsen worden zeker ook aangepakt, maar gezien ze vaak het topje van de ijsberg zijn, moet eerst de ijsberg zelf aangepakt worden.

In een osteopathische behandeling gebruiken we verschillende technieken, zoals:

 • Mobilisaties van gewrichten, ligamenten
 • Mobilisaties van organen, fascia (bindweefsel)
 • Manipulaties van gewrichten of wervels (indien aangewezen)
 • Spierontspanningstechnieken

Hiermee proberen we dus bewegingsbeperkingen (van botten, gewrichten, spieren, ligamenten, organen, bindweefsel, zenuwen, lymfe,..) te herstellen. Hierdoor wordt het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen geactiveerd en vindt men een nieuw en efficiënter evenwicht terug.

De meeste technieken zijn zacht en comfortabel. Eigenlijk kiezen we technieken uit onze ‘gereedschapskist’ afhankelijk van de patiënt; leeftijd, conditie, pijn, angst, enz helpen onze behandelingstechnieken te bepalen.

Opvolging

De osteopate zal bijna altijd een 2e behandeling inplannen om naar de reactie van uw lichaam te peilen. Maar ook om verder te werken aan de functiebeperkingen. Meestal is er een duidelijke verbetering in de klachten na 2 à 3 behandelingen.

Soms wordt er telefonisch contact genomen om eventuele verdere veranderingen op te volgen.

U kan altijd telefonisch contact nemen indien u twijfelt of behandeling aangewezen is of niet.

Prognose

Aan hand van de 1e behandeling wordt – indien al mogelijk – een prognose gemaakt van de situatie. We proberen in te schatten hoeveel behandelingen nodig zullen zijn en wat u mag verwachten.

Typisch is een nareactie na de behandeling van 2 dagen: moe, eventueel spierpijn, hoofdpijn, zelfs tijdelijke verergering van de klachten…

Twijfelt u over deze reacties, aarzel niet om te telefoneren!

Er wordt ook aangeraden om 2 dagen niet te sporten. Zo houdt u energie over om de behandeling door uw lichaam te laten verwerken.

 • Graag dekentje of tetradoek meenemen om je kindje op te leggen (uw kindje voelt zich comfortabeler met de geur van thuis dichtbij).
 • Flesvoeding mag u meenemen, ik kan eventueel behandelen tijdens het drinken. Dit kan zelfs effectief zijn bij (problemen bij) borstvoeding.

Andere nuttige links