Osteopathie
108
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-108,page-parent,bridge-core-3.0.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Osteopathie

“Osteopathie is een manuele, diagnostische en therapeutische benadering voor het behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen, en voor het vaststellen van het aandeel ervan in het ontstaan van ziekteverschijnselen.”

Definitie van de Academie voor Osteopathie van België

Zorg goed voor je lichaam, het is de enige plek waarin je altijd moet leven.

Voor wie

Baby’s

Kinderen

Volwassenen

Zwangerschap

Pijlers

  1. Door deze verminderde mobiliteit vermindert immers de doorbloeding en bezenuwing en worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Zo ontstaan klachten, pijn, antalgische houdingen en bewegingen (dwz je verandert je houding en bewegingen – bewust óf onbewust!-  om de pijn te vermijden),…
  2. Een andere belangrijk principe in de osteopathie is dat het lichaam in totaliteit wordt bekeken. Osteopathie gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht en dit is niet altijd de plaats waar de klacht of pijn zich bevindt. Het kan bv dat de osteopaat aan uw nek of ribben moet werken, om uw schouder vrij (dwz bewegingsvrij en dus pijnloos) te krijgen.
  3. Verder gaat men er bij osteopathie van uit dat de mens over een zelfgenezend vermogen beschikt. De osteopaat activeert dit vermogen door blokkades op te heffen. Op die manier kan uw lichaam zijn evenwicht hervinden.

Behandeling

De behandeling bestaat uit

  • -zachte en/of iets stevigere –mobilisaties (indien aangewezen ook manipulaties) van de gevonden bewegingsbeperkingen,
  • ontspanning of versterking van spieren,
  • rekken van ligamenten en fascia,
  • drainagetechnieken,
  • herbalanceren van onevenwichten,
  • eventuele voedingsadviezen of – correcties,

Complementair

Osteopathie is geen alternatieve geneeswijze, want alternatief wil zeggen “in plaats van”.

Osteopathie moet gezien worden als een complementaire geneeswijze, dus aanvullend naast de reguliere geneeskunde.

Contra indicaties

Niet altijd is het aangewezen om zich door een osteopaat te laten behandelen. Een gediplomeerd osteopaat herkent deze contra-indicaties en zal doorsturen voor verder onderzoek.

Voorbeelden zijn koorts, vermoeden van bloedingsproblemen, vermoeden van fracturen, vermoeden van maligniteiten,…