Wat is Pralaya yoga?
Dit soort yoga verschilt van andere soorten doordat we niet zomaar direct bepaalde yoga-houdingen gaan aannemen en uitvoeren. Bij ons Westerse lichaam is het eerst nodig om onze verkorte spieren op een veilige manier los te werken en te zwakke spieren op een functionele manier te versterken. Zo worden diepe bindweefselketens losgemaakt en de nodige verzwakte spierkettingen versterkt. Dus eigenlijk worden on-evenwichten in het lichaam hersteld.
We doen ook ademhalingsoefeningen en elke les wordt afgerond met een korte ontspanning.
Kracht en lenigheid
Je hoeft niet speciaal lenig te zijn om yoga te doen, dit kan zelfs een valkuil zijn! Kracht en lenigheid zijn een koppel, onlosmakelijk verbonden. Als je bijvoorbeeld in een bepaalde houding niet verder raakt qua mobiliteit, is het interessant om net wat meer op spierkracht te werken, zo kan je vaak net weer dat stapje verder naar meer mobiliteit of lenigheid.
Lenige mensen hebben er dus zeker baat bij om op spierkracht in te zetten, en niet eindstandig in hun gewrichten ‘te gaan hangen’. Dit heeft ook te maken met de 2 belangrijkste principes van de pralaya yoga.
Principes
Het eerste principe is, dat we -om een spier(groep) los te maken- de tegenoverliggende spier(en) aanspannen.
Zo gaan we op een veilige manier spieren proberen te verlengen of los te maken, en niet zomaar eraan trekken of stretchen. Lastiger maar veel efficiënter en gewoon perfect anatomisch te verklaren!
Dit geeft naadloos gevolg aan het tweede principe. Namelijk dat hierdoor het tussenliggende gewricht in een neutrale positie (dus niet eindstandig) wordt gehouden, met een gelijke drukverdeling. Het gewricht wordt ‘open’ gehouden, er wordt ruimte gecreëerd in het gewricht. Dit geldt ook voor de wervels van de wervelkolom, dus we zoeken in de wervelkolom naar verlenging tijdens versterking.
Enkel op deze manier kunnen we maximale kracht en flexibiliteit bekomen.
Je lichaam, je tempel
Yoga kan je helpen je lichaam beter te leren kennen, ook zeker de – al dan niet tijdelijke- grenzen van je lichaam. Heb daar respect voor. Kijk niet teveel naar je buur, die heeft een volledig ander lichaam en voert de oefening soms heel anders uit. Yoga is persoonlijk in die zin dat je voor jezelf kijkt wat er op dat moment in je lichaam interessant is om in beweging te zetten of aan te werken. Dus bv hoe ver je in iets gaat (mobiliteit) is vaak minder belangrijk dan welke spieren (kracht) je aansteekt!
Functionaliteit
Zoals je leest uit al het bovenstaande: in de pralaya yoga komt het neer op 100% efficiëntie: dwz dat de oefeningen je helpen je dagelijkse activiteiten beter uit te voeren, of je nu een zittend beroep hebt, of dakwerker bent. Iedereen heeft baat bij flexibele heupen, sterke bilspieren en een sterke rug. Elke oefening heeft zijn nut en is dus geen aaneenrijgen van kunstige houdingen, waarvan je moeite hebt om het benefiet te voelen voor je lichaam.
M/V?
Denk niet snel dat yoga alleen voor vrouwen is. Sowieso omdat er bij pralaya yoga wel wat kracht komt bij kijken, kan het iedereen aanspreken, m/v dus. En zeker omdat deze vorm van yoga je eigen sport-uitvoering nog kan optimaliseren!
Wil je werken aan je houding?
Wil je wat soepeler in je lijf zitten, waardoor je minder snel rugpijn hebt?
Wil je je eigen sport efficiënter kunnen uitvoeren en sportletsels vermijden?
Wil je minder snel naar de osteopaat, kine, …?
Niveau’s
Stap je in bij de beginners, dan bouw je rustig op. De technische uitvoering van de oefeningen is belangrijk. Soms kan je door een kleine aanpassing veel meer uitdaging voelen.
Er zijn lessen op beginnersniveau, en op half-gevorderd niveau.
Heb je ervaring in yoga, dan kan je misschien instappen op half-gevorderd niveau.
Persoonlijke les
Om bepaalde redenen kan het interessant zijn om persoonlijke les te volgen. Bijvoorbeeld bij een specifieke beperking zoals een schouderprobleem, of lage rugpijn. Dan wordt heel gericht gewerkt, en krijg je oefeningen die het snelst jouw lichaam kunnen helpen. Dit wordt ook gecombineerd met wat manuele technieken, houdingscorrectie en de nodige uitleg. Je krijgt de belangrijkste oefeningen mee op papier. Hoe vaker je oefent, hoe sneller je vooruit gaat! Eventueel kan je dan nadien instappen in een groepsles. De persoonlijke lessen gaan door in Lindendreef 1, Veurne.
Lessen in Veurne & Adinkerke
Beginners
Dinsdag 19u30-20u45
Sint-Pietersschool, Kloosterweg 2, Adinkerke
Half-gevorderd
Maandag 19u15-20u30
’t Brugje, D.Dehaenelaan 10, Veurne
All levels
Dinsdag 10u30-11u45
Gevechtsportzaal, sporthal Noordstraat 167, Veurne
Prijs
15 euro losse beurt
120 euro 10-beurtenkaart
Cash, QR code of overschrijving
Aanmelden 1e x
Graag aanmelden via SMS (0494 30 58 38) bij eerste keer. We werken met What’s App-groepjes om eventuele veranderingen door te geven (bv verlofdagen).
Lesgever Annelies Lobeau
Via mijn beroep (osteopate) en yoga-opleiding (Justine Bens), vertrek ik vanuit de anatomie (dus hoe ons lichaam is opgebouwd), om de oefeningen te begrijpen, te voelen en uit te voeren.